KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. június 28., csütörtök

AZ UNALOMIG 'ISMERT' HEY JOE






   A félreértések elkerülése végett jegyzem meg, hogy nem népdalról van szó. A dalt Billy Roberts írta és helyezte jogvédelem alá 1962-ben. Ennek ellenére Dino Valentit is gyakran említik, mint szerzőt, e tévedés számos okának egyike, hogy Roberts állítólag az akkor börtönben ülő Valenti-nek ajánlotta a jogdíjat, hogy anyagilag segítse...
   Itt illik megjegyezni, hogy a dal akkordmenete hasonlít Roberts barátnőjének, Neila Millernek Baby, Please Don't Go To Town című dalára.



   Szövege hagyományos formát követ, a csalfa feleséget lelövő, menekülő férfi balladája számos formában előfordul az amerikai népzenében. (Little Sadie, Bad Lee Brown, Whiskey blues stb.) A 60-as évek közepén számos rockzenekar műsorára tűzte a Hey Joe feldolgozását (The Leaves, The Standells, The Surfaris, Love, The Music Machine)Népszerűvé a Byrds tette, akik előszeretettel játszották koncertjeiken a sodró tempójú dalt. Slágerlistára a Leaves együttes juttatta fel 1966-ban, a Billboard lista 31. helyére került fel.

   A mindenki által ismert Jimi Hendrix féle Hey Joe azonban nem ezt a változatot követi. Tim Rose egy, élete nagy részét Londonban töltő amerikai énekes-dalszerző, akinek játékában a zeneszám lassabb tempójú, szenvedélyes előadású verziója született meg. Állítása szerint gyerekkorában hallotta a dalt Floridában és szerinte népdal, s saját változatát szerzői joggal igyekezett védeni. 
   
   Jimi Hendrix 1964-től élt New Yorkban, ahol számos előadóval zenélt, de vad szólói és kiszámíthatatlan viselkedése miatt sehol sem sikerült állandó taggá válnia. Megalapította saját zenekarát, a Jimmy James and the Blue Flames-t, melynek törzshelye a Cafe Wha ? klub volt. Itt hallotta Tim Rose előadásában a Hey Joe-t, amit rockdallá alakított és felvette a repertoárjába.
   Érthetetlen módon Hendrix extravagáns és zseniális játéka sokáig nem keltett érdeklődést, s bár Keith Richards akkori barátnője még a Rolling Stones-t is elhívta Hendrix koncertjére, nem láttak fantáziát a zenéjében. Az égiek azonban nem bíztak semmit a véletlenre. Chas Chandler az Animals basszusgitárosa épp New Yorkban járt, dédelgetett álma volt, hogy egy általa ismert balladát, aminek a címe Hey Joe volt, rockdalként vigyen sikerre. Érthető, hogy amikor meghallotta Jimi Hendrix előadásában a dalt, izgalmában magára öntötte az italát.
   Chandler Londonba vitte Hendrixet és 1966. december 16-án kislemezen is megjelenhetett a Hey Joe (B oldalán a Stone Free), mely bekerült a Top10-be, bár Jimi Hendrix valódi sikereit a következő kislemezek hozták meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése