KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 2., hétfő

SOMOGYI BETYÁR, FEGYVERE GITÁR II.











   Második részéhez érkezett cikksorozatunk előző írásában, a 90-es évek kaposvári zenekarainak kitörési kísérleteivel foglalkoztunk, szóba került az AD Studio, Éhező Apácák, Yonderboi és mások... Ez alkalommal egy underground zenei életből formálódó ezredfordulós bandával foglalkozunk.

 
   1992-ben alakult meg a 60-as 70-es évekbeli feldolgozásokat játszó The End zenekar, ahol Ligeti György gitározott, de a banda tagja volt Zságer Balázs is.

Riegler Attila - dob (jelenleg: Bee Stings /UK/)
Winterwerber Csaba - basszus (jelenleg: Napra)
Zságer Balázs - billentyű (jelenleg: Zagar, Demon Superior)
Pap Krisztián - ének
Némedi Árpád - gitár, szájharmonika
Bárány Tamás - szaxofon, fuvola (jelenleg: Dolhai Attila, Prognózis, stb.)
Ligeti György - gitár (jelenleg: Zagar, Puzzle)

   A saját anyaggal nem rendelkező The End együttes történeti jelentősége abban (is) áll, hogy később ebből a formációból nőtt ki a már nemzetközileg is ismert, 1997-ben, Kaposváron alakult The Puzzle zenekar, mely eredetileg magyarul, majd szándékaik szerint külföldi sikereket megcélzó, angol nyelvű szerzeményekkel jelentkezett. Kezdettől a brit rock (Oasis, Blur, Primal Scream, Kula Shaker...) bűvöletében tevékenykedtek. A sokat változó tagság két eredeti tagja Riegler Attila- dob és Ligeti György- Gitár, ének) volt, aztán a dobos poszton is csere történt.

  Úgy tűnik esetükben a tehetségkutató versenyek rendszeres látogatása - no meg a jó dalkompozíciók és hatásos előadás - vezettek végül sikerre. 1998-tól öt ilyen eseményen vettek részt, ahol egyre jobb helyezéseket elérve 2000-ben a Pepsi Sztárcsináló című versenyén első helyezést értek el. A fokozott média érdeklődéssel kísért esemény nyomán beköszönhetett volna a hazai siker. A díjjal járó lemez elkészültére azonban még éveket kellett várni.

   
   Több évnyi huzavona után, végül 2004-ben jelent meg a magyar nyelvű szerzeményeket tartalmazó Csak játék című nagylemez a Universal Recordsnál, melynek promóciójaként a Kispál és Borz zenekarral indultak koncertkörútra. 
   Eredeti terveikkel összhangban ezután négy év londoni tevékenység következett. Az Oasist is felfedező, brit Alan McGee vette őket pártfogásába. A Weekender Recordsnál jelent meg kislemezük 2007-ben: You're So Cruel / My Little Animal. A várakozások ellenére azonban évek alatt sem sikerült az áttörés, ami nem a tehetség vagy a kiváló dalok hiányából adódott, hanem a brit zeneipartól profilidegen magyar mentalitás lassú alkalmazkodó képességéből. Érdekes meglátásokat olvashatsz Ligeti Gyuritól ITT. (A hazatérésről pedig ITT.)

Ligeti Gyuri - ének, gitár
Horvai Zsuzsanna - bass
Faragó Tamás - gitár
Golovich Ferenc - dob

   2008-ban hazatért a zenekar sok-sok tapasztalattal és élménnyel. Magyar nyelvű nagylemezt jelentettek meg Más bolygóról címmel. (Innen ingyenesen letöltheted) Az MR2 Petőfi rádió máig gyakorta játssza Áldás című dalukat.

   A látványos siker azonban ezúttal is elmaradt, elsősorban a lemez kiadása körüli ügyetlenkedés miatt, s  a zenekarral szemben tanúsított amatőr menedzselés is közrejátszott benne. A banda lekötött klub és fesztiválfellépések nélkül maradt. A sorozatos kudarc végül megtörte a tagokat, a hányatott sorsú The Puzzle zenekar 2011-ben feloszlott.

Folytatása következik...
Kapcsolódó cikk:
SOMOGYI BETYÁR, FEGYVERE GITÁR I.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése