KÖVESD NYOMON FACEBOOKON IS A HÍREKET

2012. július 9., hétfő

SOMOGYI BETYÁR, FEGYVERE GITÁR III.


YONDERTBOI QUINTETTŐL A ŽAGARIG

Előzményeket tudhatsz meg a korábbi cikkekből:
SOMOGYI BETYÁR, FEGYVERE GITÁR I.
SOMOGYI BETYÁR, FEGYVERE GITÁR II.
Yonderboi Shallow and Profound lemezének megjelenése után kézenfekvő volt, hogy a koncerteken zenésztársak fogják erősíteni a produkciót. Első, heidelbergi koncertjén Fogarasi, Zságer és Kutzora Edina volt a felállás, majd ez Magyarországon már öttagúvá bővült ki Kovács Andor gitáros és DJ Bootsie csatlakozásával, ez volt a Yonderboi quintet. Mintegy 150 koncertet adtak másfél év alatt ezzel a formációval.
A Žagar magja már ebben a felállásban is benne volt, majd 2001-ban, még Pulzus néven a Yonderboi quintet három tagja Zságer Balázs, Kovács Andor és DJ Bootsie és Lázár Tibor kezdett el együtt zenélni. Különböző fesztiválszereplések után aztán a név Žagarra változott.
Első hanglemezük a Local Broadcast 2002-ben jelent meg, az UCMG/Ugar Kiadónál.
A Žagart elektronikus zeneként szokás meghatározni, de elég nyilvánvalóan hangsúlyos szerepet kapnak benne a hangszerek. A repetitív dallamokat gyakorta zenei és narratív montázsok teszik izgalmassá, mindezt teljesen aktuális megszólalással.
Érdekesség, hogy az évek során három daluk is szerepelt a népszerű, Helyszínelők című bűnügyi sorozatban. Az első lemezről a Blingfight, a Szezonról a Train, és a Cannot Walk Fly Instead albumról a Three Season Fall.
Második, Cannot Walk Fly Instead című lemezük 2007-ben jelent meg. Az ezen található Wings of Love című szerzemény minden addiginál nagyobb elismerést hozott a zenekarnak. A felvételen mint énekes, Ligeti Gyuri is közreműködik, így a cikkeikben futó kaposvári szálak ismét összeértek.
2010-ben Kovács Andor gitáros megvált a zenekartól. A jelenlegi felállás: Zságer Balázs (ének, fender rhodes, billentyűk, programozás), DJ Bootsie (scratch), Lázár Tibor (dob), Ligeti György (ének, gitár), és Zságer-Varga Ákos (basszusgitár).
A Žagar minden fesztivál kötelező bandája, aktuális és innovatív zenekar, eklektikus stílusával, gyakran monoton, lüktető ritmusú dalaival egyszer meditatív állapotot, máskor testmoccanást idéz elő a zenéjükre fogékony hallgatóságban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése